Suvi Leppänen

Vaalikone Salon seurakunta

Päivätyössäni toimin Salon vanhus-ja lähimmäispalvelu yhdistyksllä. Vapaa-aikani kuluu luonnossa, liikunnassa ja arjen pyörityksessä. Perheeseen kuuluu mies ja kaksi alakouluikäistä lasta.
Seurakunta tekee hyvää työtä lasten ja nuorten hyväksi ja toimii heikompien ehdoilla monessa asiassa. Seurakunta edustaa pehmeitä arvoja jotka ovat kovenevassa ja tuloksellisessa yhteiskunnassa tärkeä vastavoima. Haluan olla varmistamassa että näin tulee olemaan jatkossakin.
En halua vastata

Kirkon järjestämä toimintaan voi jokainen osallistua ja sitä kautta arvostaa jokaista ihmistä sellaisena kuin on. On kyse jumalanpalveluksesta, nuorten illasta, lasten leiristä, kinkereistä tai viihteelisestä konsertista. Koti-ja ulkomaanavulla luotettava ja erityisen tärkeä rooli.

Perhejuhlat pitävät perinteitä yllä ja nuorisotoiminta on monelle nuorelle väylä itsenäiseen aikuisuuteen ja luo pohjaa tulevaisuudelle. Vapaaehtoistyö sopii jokaiselle joka kaipaa täydennystä päiviin, eläkeläiset, työläiset, työttömät.

Hyvän toiminnan kautta saadaan uusia aktiivisia seurakuntalaisia mukaan. Kun lapset ja nuoret saadaan ajoissa mukaan he palaavat vamhempana takaisin toimintaan jos kokemus on ollut hyvä tai mahdollinen erityisen tuen tarve tulee vastaan.

Veroa nostamalla voi olla huonot vaikutukset mutta se kertoo jotain kirkon ja seurakunnan asemasta. Tulevaisuudessa toiminta pitää rahoittaa jollain toisella tapaa ja muutos voi tarkoittaa kaikkia ylläolevia vaihtoehtoja.

On erityisen tärkeää että nuoria kuunnellaan. Se on varmasti jo huomioitu suunnitelmissa mutta asiaa pitää korostaa ja tuoda paremmin esille. Laaja-alainen kirkko voi tarjota tulevaisuuden suunnan monelle ja tehdä syrjäytymisen ehkäisyksi paljon.

On ehdottoman tarkeää että myös Salon seurakunnalla on ympäristödiplomi. Se välittää tärkeää viestiä vastuullisuudesta monialaisessa työyhteisössä johon kuuluu myös kaikki seurakuntalaiset.

Raamatun tekstejä pitää voida tulkita monitahoisesti ja peilata nykyhetkeen.

Itse en lue Raamattua säännöllisesti mutta monet tekstit on tuttuja nuoruudesta, kouluvuosilta ja rippikoulusta.

On tärkeää antaa myös uskonvapauden toteutua. Kyseenalaistaminen on osa uskoa ja Jumalaan uskominen on uskoa itseensä, toisiin ihmisiin ja erilaisuuden kunnioittamiseen.

Olen kasvanut tyttöleireillä rippikouluun saakka ja seurakunta on myös tarjonnut ensimmäisen palkkatyön hautausmaatyöntekijänä.

Kysymys on yhtä ristiriitainen kuin vastauskin, en osaa perustella.

Työttömyyden, köyhyyden tai raskaan arjen keskellä seurakunnalta pitää pystyä hakemaan apua jotta pääsee takaisin jaloilleen. On tärkeää että apua myös saa. Maahanmuuttajille seurakunta uskonvapauden maassa on äärimmäisen tärkeää kotouttamisessa. Se mihin avun tarvitsija uskoo ei saa määritellä apua vaan ihminen ihmiselle on tärkeintä.

Kaikki ylläolevat ovat tärkeitä. Valitsemat tasa-arvoiset mahdollisuudet ja koulutus luovat hyvän elämänpohjan jotka sivistyksen myötä leviää kaikkialle

Kirkon perustehtävä on mielestäni olla ihminen ihmiselle ja kotinsa menettänyt maahanmuuttaja on oikeutettu saamaan asianmukaista apua suomessakin.

Raskas ja vaikea asia. Kirkon pitää olla mukana keskusteluissa.

Yksinkertaista, kirkon on muututtava yhteiskunnan mukana parempaan suuntaan. Rakkaus saa ihmiset voimaan paremmin.

Kyllä pappi saa olla vihkimättä jos katsoo että oma kanta on ristiriidassa. Kukaan tuskin haluaa että sellainen pappi sinua ja puolisoasi vihkisi joka ei usko kyseiseen liittoon.

Luonto on minulle tärkeä ja kaikki se mitä se antaa meille ihmisille. Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on suurin uhka ja lähiympäristöstä on aloitettava. Ilmaston lämpeneminen ei ole globaali ongelma vaan sekin syntyy pienistä asioista. Kirkko voi ja pitää näyttää myös suuruutensa ympäristön kannalta. Lapsillehan me tämä pallo jätetään toivottavasti vielä monta kertaa ja aina parempana.

Itse olen sekasyöjä joka syö harvoin lihaa. Pyrin huomioimaan lihaa syödessä sen laatuun ja eettisyyteen. Kirkko voi olla suunnannäyttäjä ja panostaa eettiseti tuotettuun lähilihaan ja kasviproteiini vaihtoehtoihin. Toivon että tämä asia nousee lähitulevaisuudessa puheenaiheeksi.

Kirkkokaan ei saa jämähtää tässä asiassa vaan olla kuuluvasti ottamassa kantaa.

Tasa-arvo on tärkein, on kyse sukupuolista tai sukupuolettomista. Tässäkin asiassa ollaan otettu kiistattomia harppauksia eteenpäin. Hyvään suuntaan mennään ja luodaan parempi yhteiskunta.

Ihmiset valitaan johtavaan asemaan asiantuntevuuden ja ammattitaidon kautta, ei sukupuolen. On vain tiedettävä minkälainen ihminen ja millä arvopohjalla varustettu ihminen halutaan.

Kyllä, tuntuu oudolta että näin ei tehtäisi. Toivon että se tulee näkymään paremmin jatkossa ilman että asiaan edes kiinnitetään sen enempää huomiota. Keskustelun muunsukupuolisista pitää olla luontevaa ja neutraalia, näin siitä tulee tavallinen asia.