Mirka Härkönen

Vaalikone Leppävaaran seurakunta

Olen Leppävaaran seurakunnan jäsen ja pappina työskentelen Vantaalla. Olen asunut Leppävaarassa neljä vuotta ja Leppävaaran seurakunnan jäsenenä nautin kotiseurakuntani jumalanpalveluselämästä ja toiminnasta perheille.
Haluan tutustua kotiseurakuntani päätöksentekoon ja vaikuttaa siihen vastuullisesti ja avoimesti.

Tärkein syyni kuulua kirkkoon on Jeesus Kristus ja kristittyjen yhteys. Tässä yhteydessä toteutuvat lähimmäisen rakkauteen ja Jeesuksen kehotukseen perustuva auttaminen ja kaikki toiminta, joka vahvistaa yhteyttä Jumalaan ja toisiin uskoviin. Elämäkaaressa tärkeimpiä hetkiä minusta ovat mm. kaste ja hautaan siunaaminen.

Näiden lisäksi näen tärkeänä koko toimintakulttuurin muutoksen, joka perustuu yhä enemmän yhdessä tekemiseen ja siihen, että seurakuntalaiset saavat itse toimia seurakunnassa lahjojensa mukaan, vapaaehtoisina.

Seurakunta koostuu yhteisöistä. He, jotka osallistuvat messuun ovat osa messuyhteisöä. He, jotka käyvät rukous- tai raamattupiirissä, ovat osa sitä yhteisöä. He, jotka liikkuvat tai harrastavat seurakunnan kerhoissa ja tapahtumissa, kuuluvat niihin yhteisöihin. Eikä näitä yhteisöjä voi mielestäni asettaa vastakkain. Kaikissa niissä toteutuu kristittyjen yhteys ja Jumalan läsnäolo.

Molempia tarvitaan ja molempiin tulee panostaa ja keskittyä. Mutta jotta ihmisten rinnalla oltaisiin siellä, missä eniten tarvitaan, seurakunta ei voi jäädä vain omien seiniensä sisälle.

Tahdon olla edistämässä vastuullista taloudellista toimintaa seurakuntalaisten verorahoilla.

Mikäli nuoret eivät näy tai kuulu seurakunnassa, ei heitä pian ole kirkon yhteydessä.

Raamattu on Jumalan sanaa, mutta aikaansa ja kulttuuriinsa sidottu teos. Sitä ei voi lukea kirjaimellisesti tässä ajassa. Kaikki tulkitsevat Raamattua.

Kirkon pitää pysyä Raamatun sanassa kiinni, mutta Raamattu ei anna suoria vastauksia kaikkiin tämän ajan ilmiöihin.

Pidän tärkeämpänä sitä, että kirkko kutsuu ihmisiä yhteyteensä ihmisten omista lähtökohdista käsin. Jokaisella on oma polkunsa Jeesuksen seuraajaksi. Kasteessa ihminen saa lahjaksi uskon. Mutta jo sitä ennen toisia voi puhutella vahva kääntymisen kokemus. Itse olen saanut armossa kasvaa uskoon ja kasvu jatkuu koko elämän.

Jeesus Kristus on tie Jumalan luo. Ei uskonto tai instituutio.

Minua on siunattu vanhemmilla, jotka opettivat iltarukouksen.

Koulutus ja naisten oikeudet ovat avaimet yhteiskuntien toimivuudelle ja rauhalle.
Maailmalla kirkko tekee työtä, joka tekee ylipäätänsä elämästä mahdollista, siksi evankeliumi leviää kiihtyvästi siellä, missä sitä eniten tarvitaan.

Kaikkien kirkon lähetysjärjestöjen pitäisi hyväksyä yhteinen pappeus ja edistää oikeudenmukaisuutta.

Kristillisen käsityksen mukaan ihmiselämän arvo on tärkeämpi kuin kansallisuus.

Kirkkomme pitää sisällään niin paljon mielipiteitä kuin jäseniäkin. Kirkon ääntä käyttävät piispat ja kirkolliskokous. Eutanasia on asia, jossa kirkon ääni voi kuulua vastuullisuuden ja ihmisarvon puolesta. Mielestäni kirkko ei voi yhdellä äänellä kannattaa tai vastustaa eutanasiaa, sen sijaan toivon, että kirkon äänellä osallistuttaisiin tähän keskusteluun rinnalla kulkijana kestämättömän kärsimyksen keskellä ja myös nähden sen, mikä arvo ihmiselämällä on.

Kirkon papit vihkivät jo nyt samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Mielestäni siitä ei pitäisi pappeja rangaista. Kirkkolaki ja kirkkomme oppi ovat tässä ristiriidassa. Opin mukaan avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle ja kirkkolain mukaan ei ole esteitä samaa sukupuolta olevien vihkimisille avioliittoon. Toivon, että kirkko saa päätöksenteossaan mahdollisimman nopeasti aikaan tilanteen, jossa sekä kirkkolaki että kirkon oppi mahdollistavat samaa sukupuolta olevien vihkimisen avioliittoon. Uskovana kristittynä en näe Raamatun sanan sulkevan pois kristillisen avioliiton yhteydestä heitä, jotka ovat samaa sukupuolta.

Lähiruoka, vastuullisuus ja ruoan alkuperä ovat mielestäni tärkeämpiä asioita kuin lihan tarjoamisen välttäminen.

Kirkko ja sen seurakunnat pitävät sisällään toiminnassaan erilaisia yhteisöjä, joihin jokaisen kristityn tulisi voida turvallisesti liittyä. Ilman pelkoa kelpaamisesta tai väärinkohtelusta.

1. Yli 43 000 espoolaista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: On tärkeää, että Espoon seurakuntien toiminta palvelee myös maahan muuttaneita ja vieraskielisiä espoolaisia.

2. Kyselytutkimuksen mukaan puolet espoolaisista seurakuntien jäsenistä mieltää seurakunnat ennemmin varovaisiksi kuin rohkeiksi. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: Espoon seurakuntien tulee olla toiminnassaan ja kannanotoissaan nykyistä rohkeampia, vaikka se ei miellyttäisi kaikkia.

3. Espoossa on viisi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen seurakunta. Mielestäni (valitse yksi seuraavista):