Joni Jantunen

Vaalikone Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

Liberaali
Olen liberaali ja ehdolla toimiakseni seurakunnassa heikoimpien puolella ja arvojani jakavien puolesta.
Suomen ruotsalainen kansanpuolue (RKP)

Toki moni muukin järjestö auttaa, mutta pidän siitä, että kirkko on mukana vakaumuksella

En juurikaan käy messuissa, mutta näkisin ne saarnoineen tärkeimmäksi perustoiminnaksi uskonnon sanoman viestimisen kannalta. Auttamistyö sitten tätä viestiä soveltavana toimintana.

Sinälläänhän kirkon kannalta tärkeää olisi saada pelastettua sieluja, saada ihmiset uskoon ja elämään "hyvää elämää". Julistamista ja uskoon kutsua parempana lähestymistapana tähän näkisin valitsemani kohdat. Toimintaa kaikille, jotta kaikki voivat tulla mukaan matalalla kynnyksellä. Lisäksi kirkon tulisi yleisestikin toimia moraalisesti/eettisesti esimerkillisesti.

Sanoman välittämiseen ja seurakunnan yhteyteen tuloon olisi hyvä olla useita vaihtoehtoja laajan saavutettavuden saamiseksi.

"Mitä arvelette: jos jollakulla on sata lammasta ja yksi niistä eksyy, niin eikö hän jätä ne yhdeksänkymmentäyhdeksän vuorille ja lähde etsimään sitä eksynyttä?" Matt. 18:12
Toki on hyvä pitää huolta, että aktiivisille seurakuntalaisillekin on toimintaa, eikä jättää heitä vuorelle keskenään.

Kaikki käy, mikä vain kulloinkin on tarkoituksenmukaisinta.

Nuorten järjestäytynyttä päättäjäryhmää olisi hyvä kuulla erityisesti nuoria koskevissa asioissa.

Yhteisen ympäristön turmelemista ei tule sallia vaan sitä vastaan täytyy toimia.

Raamattu on kirjoitettu aikansa ihmisille, eikä sitä ole kunnolla päivitetty kuin kerran (Uusi testamentti). Ydinsanoma pysyy, yksityiskohtia voidaan sivuuttaa aikansa tuotoksina. Esimerkiksi joitain sääntöjä ei enää tule pitää moraalisesti hyväksyttävänä käytöksenä, kuten kuolemantuomioita koskevat rangaistukset rikkeistä, joita ei ole varsinkaan enää nykykehityksen valossa pidettävä rikoksina. Esimerkiksi epäjumalan palvonta (eli muihin uskontoihin kuuluminen).

Varmaankin on, en ole lukenut kannesta kanteen ja vaikka olisinkin, en muistaisi kaikkea. Joillekin sieltä voinee kuulemma löytyä kaikki tarvittavat vastaukset.

Näkisin että se on uskonnon päätehtäviä ja siten kirkon myös. En tosin tykkäisi, että minulle sitä pyytämättä henkilökohtaisesti tuputettaisiin, saarnoissa ja yleisellä tasolla ok.

Näin on. Jumala ei ole järjestänyt maailmaa siten, että pari tuhatta vuotta sitten tietyssä paikassa syntynyt uskonto olisi koko maailmalle ainut tie pelastukseen. Johon vieläpä erityisonnekkaana juuri minä olen syntynyt. Se vasta olisikin sattumaa, että juuri minä (ja varmaan sinäkin) olisin sattunut syntymään juuri siihen ainoaan oikeaan kaikkien lukuisten itseään oikeana pitävien väärien sijaan.

En usko, että olisin kristitty, jos olisin syntynyt esim. taolaiseen tai buddhalaiseen perheeseen Kaakkois-Aasiassa.

Kuten aiemmin mainitsin, että en usko kristinuskon olevan ainoa oikea uskonto ja ainut tie pelastukseen

Kaikki kohteet käy. Maahanmuuttajissa näkisin paljon mahdollisuuksia uusille jäsenille, en kuitenkaan tiedä tarvitaanko siihen lisää resursseja.

Paljon hyviä kohteita. Evankelioimistyötä en lähtisi toteuttamaan kuin muun toiminnan sivussa ja vain halukkaille kuulijoille.

Vapaus valita

Kirkon tulee auttaa kaikkia turvaa tarvitsevia, ensisijaisesti kaikkein huonoimmassa ja heikoimmassa asemassa olevia, olivat he ketä tahansa, kantasuomalaisia tai maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoille saa myös julistaa evankeliumia ja ottaa vastaanottavaisia käännynnäisiä uusiksi jäseniksi.

Siihen ei kuitenkaan saa mennä, että eutanasian voi saada muuten kuin todistettavasti parantumattomasti sairas ja kärsivä.

Jos omatunto kieltää, niin pappia ei kuitenkaan tulisi pakottaa toimimaan omatuntoaan vastaan, tosin hänen siirtämisensä toiseen seurakuntaan voi tulla kyseeseen.

ks. edellisen kysymykseni perustelu

Ilmaston saastuttaminen voi tuhota maailman ja tulevaisuuden ihmisten elinmahdollisuudet, toisien nopeammin kuin toisien. Tätä ei pidä sallia.

ks. edellinen perusteluni. Myös voidaan ottaa huomioon eläinkunnan kärsimykset ja maailman ruuan ja resurssien haaskaus rehuihin.

Ks. edellisiä kommenttejani

Olen kuullut, että tässä asiassa olisi kehitettävää seurakunnassani. Omakohtaista tietoa ei ole. Esim. tasa-arvosuunnitelma voidaan tehdä ja julkistaa.

Tarkoituksenmukaisuuden mukaan.

En tiedä miten nykyään huomioidaan, mutta toki haluan että seurakunta ottaa huomioon.

1. Mitä mieltä olet Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan lähipalvelujen järjestämisestä? Valitse yksi vastausvaihtoehto, joka parhaiten kuvaa näkemystäsi.