Mika Koskinen

Vaalikone Espoonlahden seurakunta

Sukupuoli
Mies
Edustajan esittely
Perheessämme kaksi kieltä ja lapsia teineistä leikki-ikään. Sieltä ammennan ja opin.

Ura Aasiassa uutiskuvaajana: kriisialueilla, tutkivaa journalismia, suuryrityksiä ja hyväntekijöitä.
Dokumentteja mm. Nälkämaan Sampo.
Työkalut on annettu, mutta työn saamme tehdä itse - #ilmastokirkkoni. Kirkon tilojen ja lähimetsien puolustaminen "metroespoossa".
Kirkkoa kehitettävä läpinäkyvästi ja sitä sitovat eettiset periaatteet, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja luomakunnan suojelu.
Miksi olet asettunut ehdolle seurakuntavaaleissa? (Enintään 500 merkkiä)
Olin kiinteistömme kokouksessa hallituksen jäsenenä esittämässä laskelmia ja suunnitelmia aurinkopaneelien asentamisesta taloyhtiöön josta seurakunta omistaa ison osan.
Kirkon edustaja sanoi että hänessä kyllä asuu pieni vihreä mies, mutta kirkko ei pidä hanketta ajankohtaisena. Puheenjohtajamme kysyi että kai nyt kirkolla on jo edes joissain kiinteistöissä aurinkopaneeleja ja energiasäästöä?
Kirkon edustaja sanoi ettei ole.
Jäin miettimään missä on #ilmastokirkkoni
Siksi lähden ehdokkaaksi.
Onko joku seuraavista hengellisistä liikkeistä sinulle läheinen? Jos on, niin mikä?
Ei mikään edelläolevista
  • Ehdokkaan vastaus

1 Kirkon toiminta

1. Tärkeimmät syyni kuulua kirkkoon. Valitse korkeintaan kaksi.

Ehdokkaan kommentti

Siinä on molemmat yhdessä kun vain kaksi sai valita.

2. Kirkon toiminnassa minulle itselleni tärkeimpiä. Valitse korkeintaan kolme.

Ehdokkaan kommentti

Vaikea valita vain 3.

3. Edistäisin sitä, että seurakunta panostaisi erityisesti seuraaviin asioihin. Valitse korkeintaan kolme.

4. Hengellinen elämä: Seurakunnan tulee... (valitse yksi)

5. Seurakuntalaiset: Seurakunnan tulee... (valitse yksi)

6. Kun seurakunnan talous heikkenee, olen valmis seuraaviin toimenpiteisiin. Valitse niin monta kuin haluat.

Ehdokkaan kommentti

Eli turhasta kulutuksesta. Ilmastomuutosta samalla torjuvin investoivin säästötoimin. Esim. kiinteistöenergian kulutusta voi merkittävästi vähentää ja kiinteistöjen elinkaarta ja viihtyvyyttä lisätä älysähköllä, aurinkoenergialla, lämmön talteenotolla, tiivistyksin, koulutuksella jne... Pienetkin teot auttavat, joka tilaisuuden jälkeen on tilaisuus pelastaa 5 leipää ja 2 kalaa roskikselta.

7. Millä tavoin parantaisit nuorten osallisuutta seurakuntasi päätöksenteossa? Valitse korkeintaan kaksi.

Ehdokkaan kommentti

Nuorison pitäisi päästä vaikuttamaan muutenkin kuin mielipideoikeudella ja oppia sekä vaikuttaa hallinnon kaikilla tasoilla. Sana "kiintiöpaikka" ei vain ole kovin tasa-arvoinen demokratiassa.

8. On tärkeää, että seurakunnallani on Kirkon ympäristödiplomi.

Ehdokkaan kommentti

Valitettavasti nykyinen ympäristödiplomi vain on hurskastelua ja riman alitus. Sen pitäisi olla merkittävästi tiukempi jotta kirkko näyttäisi esimerkkiä ilmastomuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden varjelussa ja suojelussa.

  • Ehdokkaan vastaus

2 Suhde uskoon

1. Kaikki mitä Raamatussa on kirjoitettu, on kirjaimellisesti totta.

Ehdokkaan kommentti

Tulkinnanvarainen väite. Onko kysymyksellä tekemistä uskon suhteen? Totuus on lukijan ja kirjoittajan tulkintaa, Moni toki tulkitsee kirjaimellisesti.

2. On paljon kysymyksiä, joihin Raamatusta ei voi etsiä vastauksia.

Ehdokkaan kommentti

En ole ehtinyt etsiä kun jo apu on löytynyt muuta kautta, mutta paljon käyttökelpoista ja siteerattavaa viisautta siellä on. Kirja kuitenkin sen verran vanha ja tulkinnanvarainen. Aina voi etsiä mutta löytyykö vastausta?

3. Pidän tärkeänä, että kirkko kutsuu ihmisiä henkilökohtaiseen uskonratkaisuun.

4. Kristinusko ei mielestäni välttämättä ole ainoa tie Jumalan luo.

Ehdokkaan kommentti

Minulle vai ylipäätään?

5. Ajattelen olevani kristitty ennen kaikkea siksi, että olen kasvanut tähän kulttuuriin.

6. Suhteeni kristinuskoon on ainakin osin ristiriitainen.

Ehdokkaan kommentti

Jos olisi niin mitä iloa siitä olisi? Jos olen vaikka piilokristitty luontouskovainen rumasti sanottuna "pakana" tai ateisti kosmologi niin mitä se auttaisi? Olen kuitenkin tähän kasvanut, Jeesuksen sanomassa ei ole mitään vikaa. Viljely ja varjelu, vanhurskaus on tehtävä tässä ja nyt ja ikuinen elämä odottaa. Ilosanoma. Tulkitsen todellisuuttani ja tekojani tämän kautta vaikka kuinka pyristelisin. Jos kuoleman jälkeinen elämä ei olisikaan totta niin sitten en olisi sitä harmittelemassa mutta sitä kannattaa edes kilvoitella täällä elämää varjellen ja istuttamalla vielä uusi puu. Sama pätee vaikka ilmastomuutoksen torjuntaan. Kannattaa kilvoitella. Palkintona elämän jatkuminen.

  • Ehdokkaan vastaus

3 Lähimmäisyys

1. Seurakunta auttaa avun tarpeessa olevia. Suuntaisin seurakunnan resursseja erityisesti seuraaviin. Valitse korkeintaan kaksi.

Ehdokkaan kommentti

Vaikea valinta, mutta nämä tuntuivat nyt ajankohtaiselta.

2. Seurakuntani tulisi maailmalla edistää seuraavia asioita. Valitse korkeintaan kaksi.

Ehdokkaan kommentti

Vielä vaikeampi valinta.
Vähemmistöt ja alkuperäiskansat ovat usein avain myös ilmastomuutoksen torjuntaan ja usein samalla on kyse mm. naisten oikeuksista, katastrofiavusta ja konfliktien sovittelusta. Meidän ei tarvitse kouluttaa kuin pitämään puolensa nyky-yhteiskunnassa mutta voimme myös oppia heiltä paljon planeetalle kestävästä tavasta elää. Sen opin olemme kadottaneet.

3. Kirkolla on seitsemän virallista lähetysjärjestöä, joiden hengellinen tausta, toiminta ja linjaukset eroavat toisistaan. Valitse jompikumpi seuraavista väitteistä.

Ehdokkaan kommentti

Tuettavien lähetysjärjestöjen tulee sitoutua kirkon arvoihin ja linjauksiin.

  • Ehdokkaan vastaus

4 Ajankohtaisia aiheita

1. Kirkko on auttanut Suomeen pakolaisena tulleita ja ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta. Miten mielestäsi kirkon tulisi jatkossa toimia? Valitse yksi.

2. Suomalaisessa yhteiskunnassa keskustellaan parhaillaan eutanasiasta ja myös kirkko on ottanut asiaan kantaa. Miten kirkon tulisi mielestäsi jatkossa suhtautua eutanasiaan? Valitse yksi.

3. Suomessa on sukupuolineutraali avioliittolaki. Miten mielestäsi kirkon tulisi toimia? Valitse yksi.

4. Kirkon tulisi hyväksyä, että sen sisällä on erilaisia näkemyksiä avioliitosta ja antaa pappien omantuntonsa mukaan vihkiä tai olla vihkimättä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

5. Kirkon tulee toimia edelläkävijänä oman toimintansa ilmastovaikutusten nopeassa pienentämisessä.

Ehdokkaan kommentti

Tässä on paljon tehtävää. Isoja ja pieniä tekoja. Minulla on paljon ideoita ja suunnitelmia joita toivottavasti pääsen toteuttamaan.

6. Kirkon tarjoiluissa ja ruokailuissa tulisi ottaa huomioon ruuan ilmastovaikutukset, esimerkiksi lihan tarjoamista tulee välttää.

Ehdokkaan kommentti

Ehdottomuus ei ole hyväksi mutta ehdottomasti esimerkiksi Brasilialaista tai ylipäätään nautaa tulisi välttää jopa kieltää ja lammas Uudesta-Seelannista. Toisaalta myös eksoottisilla hedelmillä tai niinkin arkisella kuin appelsiinilla ja jopa reilun kaupan kahvilla voi olla yllättävän iso ilmastokuormitus tai vesitase. Luomutofun soijapavut tulevat yleensä Kiinasta tai Brasiliasta, ja sitä syötetään tuotantoelämillekin, jolloin tietysti ilmastovaikutus kasvaa. Ovatko lähiruokaa kreikkalaiset rypäleet jos vaihtoehto on Intiasta? Meneekö hurskasteluksi. Satokauden mukaan pitäisi mennä, kotimaista suosia ja tärkeintä on välttää ettei roskikseen jouduta heittämään mitään jos joku ruoka ei miellytä. Jokaisen tilaisuuden jälkeen on tilaisuus pelastaa pullat ja kahvi roskikselta.
Hyvät reseptit niin kyllä lihaan tottuneille kasviksetkin maistuu.

7. Kirkon tulee pitää ilmasto- ja ympäristökysymyksiä keskeisesti esillä omassa sanomassaan ja yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössään.

Ehdokkaan kommentti

Nimenomaan tekemisen kautta. Ilmasto ja ympäristötyötä voi tehdä paljon muussakin kuin jo mainitsemissani kiinteistöissä, kirkon metsissä ja ruokailussa, Lennot tulisi lopettaa. Riparille voidaan tilata biokaasubussi. Voidaan tukea muiden seurakuntien kaivoskampanjointia esim. Itä- ja Pohjois-Suomessa. Valkoinen paperiarkkikin on yllättävän saastuttavaa ellei siihen ole saatu sanomaa joka herättää lukijansa.

8. Kirkon tulee kaikessa toiminnassaan ottaa entistä paremmin huomioon sukupuolten tasa-arvo.

9. Kirkon tulee pyrkiä siihen, että erityisesti johtavissa asemissa toimii tasapuolisesti sekä miehiä että naisia.

10. Kirkon tulee toiminnassaan ottaa paremmin huomioon myös muunsukupuoliset.

  • Ehdokkaan vastaus

5 Paikalliset kysymykset

1. Yli 43 000 espoolaista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: On tärkeää, että Espoon seurakuntien toiminta palvelee myös maahan muuttaneita ja vieraskielisiä espoolaisia.

Ehdokkaan kommentti

Täytyy ehkä myös miettiä vähän resurssipuolta, mutta olisihan se mukavaa, sillä sieltä voisi tulla uusia innokkaita seurakuntalaisia.

2. Kyselytutkimuksen mukaan puolet espoolaisista seurakuntien jäsenistä mieltää seurakunnat ennemmin varovaisiksi kuin rohkeiksi. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: Espoon seurakuntien tulee olla toiminnassaan ja kannanotoissaan nykyistä rohkeampia, vaikka se ei miellyttäisi kaikkia.

3. Espoossa on viisi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen seurakunta. Mielestäni (valitse yksi seuraavista):

Ehdokkaan kommentti

Kasvava kaupunki, rajalliset resurssit.
Eiköhän nykyinen ole hyvä.

Vaalikoneen etusivulle