Mika Koskinen

Vaalikone Espoonlahden seurakunta

Perheessämme kaksi kieltä ja lapsia teineistä leikki-ikään. Sieltä ammennan ja opin.

Ura Aasiassa uutiskuvaajana: kriisialueilla, tutkivaa journalismia, suuryrityksiä ja hyväntekijöitä.
Dokumentteja mm. Nälkämaan Sampo.
Työkalut on annettu, mutta työn saamme tehdä itse - #ilmastokirkkoni. Kirkon tilojen ja lähimetsien puolustaminen "metroespoossa".
Kirkkoa kehitettävä läpinäkyvästi ja sitä sitovat eettiset periaatteet, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja luomakunnan suojelu.
Olin kiinteistömme kokouksessa hallituksen jäsenenä esittämässä laskelmia ja suunnitelmia aurinkopaneelien asentamisesta taloyhtiöön josta seurakunta omistaa ison osan.
Kirkon edustaja sanoi että hänessä kyllä asuu pieni vihreä mies, mutta kirkko ei pidä hanketta ajankohtaisena. Puheenjohtajamme kysyi että kai nyt kirkolla on jo edes joissain kiinteistöissä aurinkopaneeleja ja energiasäästöä?
Kirkon edustaja sanoi ettei ole.
Jäin miettimään missä on #ilmastokirkkoni
Siksi lähden ehdokkaaksi.

Siinä on molemmat yhdessä kun vain kaksi sai valita.

Vaikea valita vain 3.

Eli turhasta kulutuksesta. Ilmastomuutosta samalla torjuvin investoivin säästötoimin. Esim. kiinteistöenergian kulutusta voi merkittävästi vähentää ja kiinteistöjen elinkaarta ja viihtyvyyttä lisätä älysähköllä, aurinkoenergialla, lämmön talteenotolla, tiivistyksin, koulutuksella jne... Pienetkin teot auttavat, joka tilaisuuden jälkeen on tilaisuus pelastaa 5 leipää ja 2 kalaa roskikselta.

Nuorison pitäisi päästä vaikuttamaan muutenkin kuin mielipideoikeudella ja oppia sekä vaikuttaa hallinnon kaikilla tasoilla. Sana "kiintiöpaikka" ei vain ole kovin tasa-arvoinen demokratiassa.

Valitettavasti nykyinen ympäristödiplomi vain on hurskastelua ja riman alitus. Sen pitäisi olla merkittävästi tiukempi jotta kirkko näyttäisi esimerkkiä ilmastomuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden varjelussa ja suojelussa.

Tulkinnanvarainen väite. Onko kysymyksellä tekemistä uskon suhteen? Totuus on lukijan ja kirjoittajan tulkintaa, Moni toki tulkitsee kirjaimellisesti.

En ole ehtinyt etsiä kun jo apu on löytynyt muuta kautta, mutta paljon käyttökelpoista ja siteerattavaa viisautta siellä on. Kirja kuitenkin sen verran vanha ja tulkinnanvarainen. Aina voi etsiä mutta löytyykö vastausta?

Minulle vai ylipäätään?

Jos olisi niin mitä iloa siitä olisi? Jos olen vaikka piilokristitty luontouskovainen rumasti sanottuna "pakana" tai ateisti kosmologi niin mitä se auttaisi? Olen kuitenkin tähän kasvanut, Jeesuksen sanomassa ei ole mitään vikaa. Viljely ja varjelu, vanhurskaus on tehtävä tässä ja nyt ja ikuinen elämä odottaa. Ilosanoma. Tulkitsen todellisuuttani ja tekojani tämän kautta vaikka kuinka pyristelisin. Jos kuoleman jälkeinen elämä ei olisikaan totta niin sitten en olisi sitä harmittelemassa mutta sitä kannattaa edes kilvoitella täällä elämää varjellen ja istuttamalla vielä uusi puu. Sama pätee vaikka ilmastomuutoksen torjuntaan. Kannattaa kilvoitella. Palkintona elämän jatkuminen.

Vaikea valinta, mutta nämä tuntuivat nyt ajankohtaiselta.

Vielä vaikeampi valinta.
Vähemmistöt ja alkuperäiskansat ovat usein avain myös ilmastomuutoksen torjuntaan ja usein samalla on kyse mm. naisten oikeuksista, katastrofiavusta ja konfliktien sovittelusta. Meidän ei tarvitse kouluttaa kuin pitämään puolensa nyky-yhteiskunnassa mutta voimme myös oppia heiltä paljon planeetalle kestävästä tavasta elää. Sen opin olemme kadottaneet.

Tuettavien lähetysjärjestöjen tulee sitoutua kirkon arvoihin ja linjauksiin.

Tässä on paljon tehtävää. Isoja ja pieniä tekoja. Minulla on paljon ideoita ja suunnitelmia joita toivottavasti pääsen toteuttamaan.

Ehdottomuus ei ole hyväksi mutta ehdottomasti esimerkiksi Brasilialaista tai ylipäätään nautaa tulisi välttää jopa kieltää ja lammas Uudesta-Seelannista. Toisaalta myös eksoottisilla hedelmillä tai niinkin arkisella kuin appelsiinilla ja jopa reilun kaupan kahvilla voi olla yllättävän iso ilmastokuormitus tai vesitase. Luomutofun soijapavut tulevat yleensä Kiinasta tai Brasiliasta, ja sitä syötetään tuotantoelämillekin, jolloin tietysti ilmastovaikutus kasvaa. Ovatko lähiruokaa kreikkalaiset rypäleet jos vaihtoehto on Intiasta? Meneekö hurskasteluksi. Satokauden mukaan pitäisi mennä, kotimaista suosia ja tärkeintä on välttää ettei roskikseen jouduta heittämään mitään jos joku ruoka ei miellytä. Jokaisen tilaisuuden jälkeen on tilaisuus pelastaa pullat ja kahvi roskikselta.
Hyvät reseptit niin kyllä lihaan tottuneille kasviksetkin maistuu.

Nimenomaan tekemisen kautta. Ilmasto ja ympäristötyötä voi tehdä paljon muussakin kuin jo mainitsemissani kiinteistöissä, kirkon metsissä ja ruokailussa, Lennot tulisi lopettaa. Riparille voidaan tilata biokaasubussi. Voidaan tukea muiden seurakuntien kaivoskampanjointia esim. Itä- ja Pohjois-Suomessa. Valkoinen paperiarkkikin on yllättävän saastuttavaa ellei siihen ole saatu sanomaa joka herättää lukijansa.

1. Yli 43 000 espoolaista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: On tärkeää, että Espoon seurakuntien toiminta palvelee myös maahan muuttaneita ja vieraskielisiä espoolaisia.

Täytyy ehkä myös miettiä vähän resurssipuolta, mutta olisihan se mukavaa, sillä sieltä voisi tulla uusia innokkaita seurakuntalaisia.

2. Kyselytutkimuksen mukaan puolet espoolaisista seurakuntien jäsenistä mieltää seurakunnat ennemmin varovaisiksi kuin rohkeiksi. Ota kantaa seuraavaan väitteeseen: Espoon seurakuntien tulee olla toiminnassaan ja kannanotoissaan nykyistä rohkeampia, vaikka se ei miellyttäisi kaikkia.

3. Espoossa on viisi suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen seurakunta. Mielestäni (valitse yksi seuraavista):

Kasvava kaupunki, rajalliset resurssit.
Eiköhän nykyinen ole hyvä.